Gieser Wildeman (stoofpeer)

De Gieser Wildeman (Pyrus communis 'Gieser Wildeman') is een stoofpeer. Het ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras. Daarnaast wordt op bescheiden schaal het stoofperenras Saint Rémy geteeld. Het areaal stoofperen in Nederland bedraagt ruim 250 hectare. In de volksmond wordt de naam 'Gieser' ook wel verbasterd tot 'Giesse'.

Gieser Wildeman kan zichzelf bestuiven en geplukt worden van half september tot begin oktober. De boom heeft veel last van beurtjaren, waardoor het ene jaar veel vruchten en het andere jaar weinig of geen vruchten aan de boom hangen. Door in een jaar met veel vruchten flink te dunnen kunnen beurtjaren tegengegaan worden.

De vrucht van Gieser Wildeman is klein en van kleur bruingeel met veel roest. Het is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees. Door deze stoofpeer langdurig te koken, 3 uur of langer, verdwijnen deze steencellen en wordt het vruchtvlees donkerbruin/rood. Maar de kleur komt alleen als de peren goed rijp zijn. Niet rijpe peren worden wel zoet maar blijven wit tot zacht roze. Indien men de peertjes niet zo lang wil koken of niet goed rijp zijn, maar men wil wel de specifieke rode kleur wil hebben, dan kan rode wijn uitkomst bieden. Afhankelijk van de soort wijn, zoet of droog, zal een ander culinair effect bereikt worden. Er kan bijvoorbeeld ook een (klein) kaneelstokje mee gekookt worden. De peertjes kunnen trouwens heel goed in de schil gekookt en geserveerd worden, maar dan is het handig om een schillenschoteltje op tafel te plaatsen. Indien de peertjes rood gestoofd zijn, dan laat het schilletje gemakkelijk en in grote lappen los en is het vruchtvlees super zacht.

Terug naar overzicht
Geïnteresseerd?

Wilt u meer weten over onze telerij, onze rassen of artikelen of aanbiedingen in onze winkel?

Neem contact op